اگر در دسته ی شیفتگان ریاضی نباشید احتمالا این سوال برای شما هم پیش اومده: “ریاضی به چه درد میخوره؟” و به احتمال زیاد جواب قانع کنندهای نگرفتید. در این نوشته نمیخوام جواب های کلیشهای مثل اینکه: “وقتی مهندس و دانشمند شدی میفهمی” بدم. میخوام بگم چرا یادگیری ریاضی به عنوان سواد شهروندی لازمه؟
ریاضی داریم تا ریاضی! آدم داریم تا آدم!

چرا باید در مدرسه ریاضی بخونیم؟
فکر نمیکنم کسی در لزوم یادگیری ریاضی دوران دبستان شک داشتهباشه؛ ریاضیات دبستان آشنایی با اعداد، جمع، تفریق، ضرب و تقسیم هست. البته چیزهای بیشتری هم هست. اما فکر میکنم همه قبولداریم اون مقدار از ریاضی، برای زندگی روزمره لازمه. از طرفی درمورد ریاضیات دانشگاهی هم نمیخوام صحبت کنم، چون کاملا تخصصیه و مثلا قراره چیزهایی رو بخونیم که توی رشته و شغل آیندهمون لازم داریم.
اما این وسط تکلیف ریاضیات متوسطه چی میشه؟ اگه کسی نخواد مهندس یا دانشمند بشه، چرا باید ب.م.م، ک.م.م، معادله، مشتق، هندسه و خیلی از مباحث دیگه رو یاد بگیره؟ چرا ریاضی خوندن برای همه، حتی بغال و کارگر هم مهمه؟
البته بهتره یادآوری کنم: یه عده ای که عاشق ریاضی هستن این سوالها براشون پیش نمیاد، چون با ریاضی حالمیکنن. اما باید بپذیریم تعداد کمی در جامعه ریاضی رو بخاطر خودش دوست دارن.
ریاضی چه مهارت هایی رو تقویت می کنه؟
همیشه وقتی از بقیه می پرسیدم ریاضی به چه درد می خوره، سعی می کردن از پیشرفت های بشر بگن و کارهای بزرگی که ریاضی انجام میده، در حالت واقع بینانهتر میگفتن: «وقتی بری دانشگاه و سواد ریاضیت کامل بشه از ریاضی توی شغل و حرفهات بهره میبری». اما من پیش خودم میگفتم: «همه که قرار نیست برن دانشگاه، همه که نمیخوان مهندس بشن، پس چرا همه باید ریاضی یاد بگیرن؟»
با تجربه و مطالعاتی که در کارشناسی ارشد، در گرایش آموزش ریاضی داشتم به پاسخ هایی رسیدم که اونها رو با شما در میان میذارم.
مهارت درست فکر کردن و تفکر منطقی
ما در ریاضی با خالصترین و نابترین شکل منطق و استدلال رو به رو هستیم. هرچند این منطق به شکل مستقیم در زندگی ما موثر نیست، اما تمرین می کنیم تا درست استدلال کنیم و منطقی فکر کنیم. هرروز با موجی از اخبار و اطلاعات بمباران میشیم که تشخیص درستی اونها کار سادهای نیست و نیاز به استدلال و استنتاجهای منطقی داره تا در دام نیفتیم.
مهارت فکر کردن سیستماتیک و موثر به مسائل و مشکلات زندگی
حل مسئله قلب ریاضیاته. اگه الگوهای آموزش اصولی حل مسئله ریاضی در مدرسه اجرا شه، رفته رفته دانشآموز میتونه مهارت خودش در حل مسئله ریاضی رو به مهارت در حل مسائل زندگی تعمیم بده. هرچند مسائل ریاضی و زندگی تفاوتهای بزرگی با هم دارن ولی اصولی مشترک در درست فکر کردن به اونها وجود داره.
اصلیترین هدف من در آموزش هنر حل مسئله ریاضی همینه، که پیشنهاد میکنم یه سر بهش بزنید.
مهارت تجزیه و تحلیل اطلاعات
ریاضی میتونه دانشآموزها رو با تجزیه و تحلیل اعداد و ارقام، الگوها و گزارهها آشنا کنه. این اعداد و ارقام میتونه درمورد حقوق، سرمایهگذاری، بیمه، بانک و حتی اجناسی که میخریم باشه.

مهارت درک احتمال
درک مفهوم احتمال به درستی، میتونه تاثیر بهسزایی در اعمال و رفتار ما داشتهباشه. خیلیا درک درستی از اینکه یه عامل مثل سیگار احتمال ابتلا به یه بیماری یا خطر رو افزایش میده ندارن و نمیتونن فرق اونو از شانس و تقدیر تشخیصبدن. ذهنی که احتمالات رو خوب درککنه نسبت به عواقب اعمال خودش و دیگران حساستر میشه.
افزایش تمرکز و نظم فکری
ریاضی در ذات خودش نظم و ترتیب داره. حل مسائل و تمرینهای ریاضی ذهنو منظم میکنه. شاید براتون پیش اومده یه متن یا کتاب رو خوندید و هیچی ازش متوجه نشدید، در واقع تمرکز نداشتید، حواستون پرت بوده. اما نمیشه یه سوال ریاضی رو با حواسپرتی حل کرد. حل سوالات و تمارین ریاضی ذهن شما رو به تمرکز عادت میده.

مهارت دستهبندی و الگویابی
از ابتدایی تا دانشگاه در درس ریاضی با الگویابی و دستهبندی سروکار داریم. این تمرینها به ما کمک میکنه در زندگی روزمره الگوهارو بهتر تشخیص بدیم، این الگوها شامل الگوهای موفقیت، الگوهای مناسب برای رفتار با دیگران، الگوی مناسب برای تولید یا فروش یه محصول و هزاران مثال مشابه میشه.
کسی که ریاضی رو خوب بفهمه، میتونه همه چی رو بهتر دسته بندی کنه؛ مفاهیم، اشیا، آدما، کارها، احساسات! این مهارت در زندگی روزمره به کارمون نمیاد؟
افزایش صبر و حوصله و کنترل خشم
از زبان یه روانپزشک معروف شنیدم که “حل تمرین ریاضی”، “بازی شطرنج”، “گوش دادن به موسیقی آرامش بخش” و “مدیتیشن” برای کنترل خشم و آرامکردن ذهن خیلی موثره. البته با “حل تمرین زوری” این مهارت به وجود نمیاد ولی اگه با میل و علاقه این کارو بکنیم میشه.
من در این مقاله نمیخواستم دلایل علمی و آینده نگر برای یادگیری ریاضی رو بیارم ولی امیدوارم قانع شده باشید که ریاضی به درد همه میخوره.
پیشنهاد میکنم ریاضیات بیرحم رو هم بخونید.
استاد سلام من نیما باغشمالی هستم وکاملا با این دیدگاه موافقم و مطلبتون را دوست داشتم از زحمات شما سپاس گزارم 🌸🌸🌷🌷🏵
😑
☺️
خداروشکر
موفق باشی نیماجان
سلام
کاملا صحیح و درسته
ممنون
از توجهت ممنونم
سلام آقای توکلی مقدم من با دیدگاه و نظر شما موافقم همه ی این ها که در اینجا توضیح داده است به خا طر این است که ما در جامعه در دام اتفاقات نیافتیم در سال های بالا تر تمام چیز ها را خواهیم فهمید زندگی مثل یک نهال است که باید درست آن را پرورش دهیم از خیلی ممنونم
سلام جناب یاقوتی
ممنون از توجهت
کاملا درست میگی
استاد واقعا ریاضی فقط برای یک کاری خاصی نیست حتی توی زندگی شهروندی هم خیلی نیازه ما موقع خرید از سوپر مارکت یا موقع حساب کردن بودجه ی زندگی خود هم به ریاضی احتیاج داریم
ممنون آقای علیزاده که با دقت خوندی. کاملا درسته.
ممنون استاد🙏🌹❤
کاملا درسته👌
اینکه من ثابت کنم این مثلث یا بدونم چه عددی بین ۲ و ۳ کجای زندگیم بدردم میخوره؟ته ته ته اخر اخر اخر ریاضیات چیه؟
خود این گزاره به صورت مستقیم در زندگیتون به کار نمیاد. این گزاره پایه ای است برای دانسته های بعدی که شما را برای شغل های آینده آماده می کنند. اما منظور من تفکر ریاضی و و منطقی است. ریاضی ذهن شما را توانمند می کند و منظم فکر کردن را به شما میآموزد. ذهن قدرتمند، دقیق و خلاق همه جای زندگی به کار میآید.
ریاضی بجز چهار پنج تا جمع و تفریق ضرب و تقسیم بقیه اش به هیچ دردی نمیخوره من رفتم همه سایت های کل اینترنت چه ایرانی و چه خارجی همه رو گشتم دارید میگید که ریاضی برای تقویت ذهن خوبه اگه ریاضی برای تقویت ذهن خوب باشه حفظ کل قرآن کریم یا حفظ زندگی نامه ها و یا اشعار انسان های بزرگی مثل ناصر خسرو سعدی شیرازی ابوالقاسم فردوسی هزار برابر بیشتر ذهن مان را قوی میکنه تازه این افراد چون از بزرگان کشورمان هستند باعث افتخار مونه که چیز های مختلفشان رو حفظ باشیم
حفظ کل قرآن کریم هم نه بلکه باعث افتخاره بلکه یه عالمه تو زندگی عادی بدرد نی خوره من کل سایت های ریاضی رو گشتم همه نوشتن که ریاضی ذهن مون رو قوی میکنه ، ننوشتن که کوسینوس و کانژان و معادلات خطی و مقدار x و عبارت های گویا به چه دردی میخوره حتی تو مهندسی هم بدرد بخوره فقط هندسه هاش بدرد میخوره بقیه چیز های ریاضی به هیچ دردی نمیخوره